Αποζημίωση πολλών δις ευρώ στους Ελληνες συνδρομητές της μπορεί να κοστίσει στην COSMOTE για την υπόθεση ΧΑΚΕΡΣ


 

Η COSMOTE, 100% θυγατρική της ΟΤΕ, έχοντας τεράστιο μερίδιο αγοράς παραβιάζει συστηματικά το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών μας και "δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ". Ηδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για ομαδικές αγωγές που ενδεχομένως να τους κοστίσουν δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως έχει γίνει γνωστό από τις αποφάσεις της ΑΔΑΕ και της ΑΠΔΧ, τον Σεπτέμβριο του 2020 χάκερς μπήκαν στα συστήματα της COSMOTE και πήραν τα προσωπικά δεδομένα σχεδόν 5.000.000 συνδρομητών της. 
Το αρχείο, που εξήχθη παράνομα, περιελάμβανε στοιχεία, χωρίς ονοματεπώνυμο, των κλήσεων που πραγματοποίησαν ή δέχθηκαν συνδρομητές κινητής το πενθήμερο 1 έως 5/9/2020 και συγκεκριμένα: αριθμό τηλεφώνου, ημέρα και ώρα πραγματοποίησης της κλήσης και διάρκειά της. Εμφανίζονταν, επιπλέον, τύπος συσκευής, IMSI, ηλικία, φύλο, ARPU, συντεταγμένες σταθμού βάσης και πρόγραμμα κινητής των συνδρομητών COSMOTE. Το αρχείο δεν περιελάμβανε περιεχόμενο κλήσεων (συνομιλίες) ή περιεχόμενο μηνυμάτων, ονοματεπώνυμα ή διευθύνσεις, ούτε κωδικούς πρόσβασης ή δεδομένα πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών. Εάν κάποιος κάλεσε στο κινητό ή δέχθηκε κλήση  από συνδρομητή άλλης εταιρείας το εν λόγω πενθήμερο, περιλαμβάνεται στο αρχείο ο αριθμός τηλεφώνου του και μόνο.
Με βάση την κείμενη νομοθεσία όποιος ήταν συνδρομητής της
COSMOTE το διάστημα 1/9/2020-5/9/2020 δικαιούται χρηματική αποζημίωση πολλών χιλιάδων ευρώ για την παραβίαση του απορρήτου του με ευθύνη της COSMOTE. 
Ο Νόμος ορίζει ως ελάχιστη αποζημίωση τα 10.000€ (όπως ήδη έχει γίνει δεκτό σε αστικά δικαστήρια). Ας υποθέσουμε ότι λόγω τεράστιου όγκου αγωγών μια μέση αποζημίωση θα είναι της τάξεως των 3.000€. Αν υποθέσουμε ότι 1.000.000 συνδρομητές της
COSMOTE θα προσφύγουν στα δικαστήρια και δικαιωθούν, υπολογίζουμε την αποζημίωση σε 3 δις ευρώ. 

Αμέσως μετά τις εκλογές θα πραγματοποιήσουμε webinar που θα παρουσιάσουμε συνολικά την παραβατική συμπεριφορά των εταιρειών τηλεφωνίας στην Ελλάδα όσον αφορά το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών μας, την υπόθεση για την κλοπή από χάκερς των στοιχείων εκατομμυρίων συνδρομητών και, ιδίως, την απόφαση 51/2022 της ΑΔΑΕ που αποκαλύπτει την μαύρη τρύπα της COSMOTE στην παραβίαση του απορρήτου μας. 

Διαβάστε εδώ το άρθρο του SOLOMON για την προσφυγή της COSMOTE στο ΣτΕ για την επίμαχη παράβαση.

Cosmote/ΟΤΕ: Έχασαν δεδομένα 10 εκατ. ατόμων, ζητούν ακύρωση προστίμων

 

Σχόλια